tirsdag, april 25, 2006

Wriesen

Vi har som sagt vært på team til Wriesen. Det er en by som ligger litt over en time med tog utenfor Berlin. Der var vi i nesten en uke – fra søndag til lørdag.

Vi bodde på et CVJM (YMCA)-hus. På det huset pleide de å ha åpent hus hver dag for ungdommene som bodde i nærheten. Huset ble godt brukt, og det virket som om barna og ungdommene ikke hadde noen bedre sted å henge.

På mandagen hadde vi tre skolekonserter på en Oberschule. Dette var en skole hvor ”de dårligste” elevene gikk. I Tyskland har man tre forskjellige nivåer videregående skoler hvor Gymnasium er det høyeste nivået og Oberschule er det laveste nivået hvor de med dårligst karakterer går.

I hvert fall så hadde vi tre konserter på Oberschule. Den første gikk dårlig og de to neste sånn passe bra. Publikum var ikke særlig giret så det ut som, men det tok seg selvfølgelig opp på stage. På tirsdagen hadde vi korridorkonsert på gymnaset for å få litt variasjon i folketyper. Onsdagen og fredagen hadde vi utekonserter på Oberschule igjen. Grunnen til at vi hadde disse skolekonsertene var at vi skulle ha seminarer hver dag i 2,5 timer på CVJM-bygget. Etter konsertene trodde vi ikke at noen ville komme på seminarene, men der tok vi feil. Det kom faktisk ganske så mange – alle fra Oberschulen! Vi skulle egentlig ha seminarer i drama, dans og band, men bare èn gutt ville ha drama, så da kuttet vi det seminaret og jeg gikk over til å ha danseseminar. Vi fikk etter hvert en fast kjerne på ca 10 personer som var der en dag, og noen som var litt til og fra. De hadde ikke danset før, og eide ikke mye rytmesans eller koordinasjon. Men det var veldig kjekt! Etter å ha lært de relight my fire, gumboot og Hung up, lagde jeg og Katrine refrenget til to sanger mens ungdommene våre ble delt i grupper og lagde versene. Det fungerte veldig bra!

Før seminarene startet, hadde vi leker hver dag. Noe som den første dagen ikke ble likt så altfor godt, men som de elsket på slutten.

På fredagen hadde vi konsert med Seelov TenSing for å vise hva vi hadde gjort på i uken. De to bandene spilte en låt hver og dansegruppen fremførte relight og gumboot. De var utrolig flinke og søte!

Ordføreren inviterte oss på lunch en dag. Vi spiste struts! Dagen etter tok han oss med på et ungdomsfengsel i byen hvor vi fikk omvisning. Mange av de som satt inne kom rett til CVJM-bygget når de kom ut eller når de hadde permisjon, så det sier litt om hvilket sted det er. Alle var velkomne så lenge de oppførte seg der, og arbeidet som ble drevet der var veldig nødvendig i byen.

Det fantastiske med å være i Wriesen var at vi merket så sykt forskjell på ungdommene fra første dag til siste dag. Første dag var de harde og tøffe. Etter hvert myknet de opp, og man merket at til og med miljøet dem imellom ble forandret. Da vi skulle dra siste dag var det ikke mange tørre øyne verken fra vårt team (det var vel bare Jørgen som var tørr) eller fra dem.

Det er når man får være med på sånne ting at man merker at man gjør noe nyttig dette året.

Ingen kommentarer: